Kulinaria
Składniki: Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki margaryny, 1 żółtko, 3 łyżki wody,sól Nadzienie: 40 dag grzybów shiitake, 1 duża cebula,3 łyżki oleju, 3 dag masło, 3 dag mąki, szklanka śmietany, plasterek cytryny i łyżka soku z cytryny, 3 łyżki startego sera żółtego, sól, 1 łyżeczki cukru
Wykonanie: Wymieszać mąkę z schłodzoną margaryną dodać żółtko, sól, wodę. Wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować w kształcie koła i wylepić nim tortownice, formując brzeg około 2 cm. Ciasto upiec, ale nie rumieniąc za mocno. Grzyby pokroić w paski, cebulę w półkrążki. Cebulę i grzyby podsmażyć na oleju 3-4 min. Stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną. Dodać plasterek cytryny, sól oraz cukier do smaku. Zagotować, dodać sok z cytryny i grzyby z cebulką. Sos z grzybami wymieszać z surowym jajkiem.