Kulinaria
Składniki: 40 dag świeżych dużych grzybów shiitake pociętych w paski, 1/3 kostki masła, 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, filiżanka opieczonych orzechów laskowych, 30 dag sera Neufchatel (lub inny typu brie lub camamber), 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 4 łyżki wytrawnego sherry, 4 łyżeczki świeżej posiekanej pietruszki
Wykonanie: Na patelni roztopić masło. Na nim podsmażać ok. 5 min. grzyby wraz z czosnkiem. Dodać tymianek, pieprz i sól. Dodać drobno posiekana pietruszkę i orzechy laskowe. Dodać ser i mieszać aż do roztopienia. Dodać sherry i mieszając podgrzewać jeszcze chwileczkę. Podawać schłodzone.